Strona główna

czwartek, 1 października 2015

CHLEB WIEJSKI NA ZAKWASIE


Składniki:
  • 150 gram zakwasu żytniego
  • 350 gram mąki typu 550
  • 100 gram mąki żytniej jasnej
  • 50 gram mąki pszennej razowej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży suchych (opcjonalnie)

Sposób wykonania:
Wodę wymieszać z solą. Wsypać wszystkie mąki, zakwas i suche drożdże. Wyrabiać około 10 minut. Ciasto musi być gładkie i sprężyste. Następnie odstawić na 15 minut by ciasto odpoczęło i znowu wyrabiać około 5 minut. Włożyć do miski obsypanej mąką i odstawić do wyrośnięcia na około 2,5 godziny. Blache keksówke wysmarować olejem i posypać bułką tarta. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy i ponownie odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Chlebek piec około 40 min. Można przed włożeniem do piekarnika posmarować chleb roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz