Strona główna

wtorek, 20 października 2015

CHLEB PSZENNY NA PSZENNYM ZAKWASIE




Składniki na zaczyn:
  • 50 g zakwasu pszennego
  • 140 gram mąki pszennej luksusowej typ 550
  • 80 gram letniej wody
Wieczorem dnia poprzedniego przygotować zaczyć. Wszystkie składniki wymieszać i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na co najmniej 12 godzin. Zaczyn wychodzi dosyć gęsty ale taki ma być.


Składniki na ciasto główne:
  • 600 gram mąki pszennej luksusowej typ 550
  • 4 łyżki mąki żytniej typ 720
  • 400 gram letniej wody
  • zaczyn
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (opcjonalnie)

Wykonanie:
Wode połączyć z solą. Wszystkie suche składniki wymieszac i dodać do wody. Na końcu dodać zaczyn. Wyrobić gęste i elastyczne ciasto ( ja wyrabiałam ręcznie około 10 minut). Można dodać trochę mąki jeśli ciasto się mocno klei. Następnie ciasto włożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić na 1 godzine. Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypany mąką stół i odgazować je rozciągając. Ukształtować prostokąt i zwinąć oba boki do środka. Następnie uformować kulke podwijając boki pod spód. Włożyć do miski i pozostawić na kolejną godzine. Powtórzyć czynność z odgazowaniem jeszcze dwa razy, każde po godzinie.

                                                             ciasto przed wyrośnięciem


                                                                ciasto po wyrośnieciu

Po trzecim odgazowaniu ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy o wymiarach 30 cm x 15 cm. Można posmarować olejem i obsypać bułką tartą. Ciasto przykryć i odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia.



Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Chlebek przed włożeniem do piekarnika naciąć ostrym nożem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na najniższy stopień i  po 10 miutach zmniejszyc temperature do 200 stopni C. Piec jeszcze około 35 minut. Chlebek jest w środku mięciutki i ma chrupiącą skórkę. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz