Składniki:
- 6 placków tortilli
- 1 cała pierś z kurczaka
- 350 gram pieczarek
- 1 mała czerwona cebula
- 0,5 ząbka czosnku
- 0,5 czerwonej papryki
- 250 gram żółtego startego sera
- sól, pieprz
- przyprawa do gyrosa
- olej do smażenia
Do sosu:
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka oleju
- oregano
- sól, pieprz
- cukier
Wykonanie:
Pomidory z puszki przełożyć do garnuszka, dodać olej, szczypte soli, oregano i pieprz. Gotować okolo 10 minut. Zmiksować blenderem, na końcu dosypać do smaku cukier i można doprawić jeszcze solą i pieprzem ( wedle swego uznania).
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i przyprawą do gyrosa. Odstawić na około 30 minut. Następnie podsmażyć na oleju i odstawić na bok. Pieczarki przekroić na pół i każdą połówkę posiekać na plasterki. Cebule pokroić w kostkę i wraz z posiekanym ząbkiem czosnku, podsmażyc na oleju na małym ogniu, uważając aby nie przypalić czosnku. Dodać pieczarki i smażyć do momentu aż wyparuje woda. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać wszystko z podsmażonym kurczakiem i połową przygotowanego sosu. Na końcu można jeszcze całość przyprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać na środek placka, zwinąć w rulonik i końcówki podwinąć pod spód. Tortille układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masełkiem obok siebie, zwijaną częścią do dołu. Resztę sosu polać na ułożone tortille, na wierzch posypać duża ilością startego sera. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C i piec około 20 minut. Smacznego!
![]() |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz