Strona główna

piątek, 27 listopada 2015

TORT EGIPSKI



Składniki na biszkopt:
  • 9 białek
  • 7 łyżek cukru
  • 2 1/2 łyżki mąki tortowej
  • 180 gram orzechów laskowych zmielonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na masę budyniową:
  • 9 żółtek
  • 6 łyżek cukru 
  • 2 łyżki cukru wniliowego
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 400 ml mleka
  • 200 gram masła 

Składniki na masę z bitej śmietany:
  • 400 ml kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 120 gram orzechów laskowy
  • 100 gram cukru
  • 2 śmietan-fixy

Dodatkowo do dekoracji:
  • 100 gram płatków migdałowych 
  • 100 gram orzechów laskowych lub włoskich zmielonych


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać, aż masa będzie lśniąca. Mąkę, zmielone orzechy i proszek do pieczenia wymieszać razem. Ubite białka  przełożyć do suchych składników i delikatnie  za pomocą łyżki wszystko razem wymieszać. Masę przełożyć do  tortownicy ( średnica 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni C 35 minut. Po wyjęciu biszkopt zrzucić z wysokości około 50 cm na podłoge, aby usunąć nadmiar powietrza. Odstawić do wystudzenia, następnie przekroić (ostrożnie bo ciasto jest bardzo delikatne) na trzy cześci.  

Żółtka utrzeć razem z cukrami, dodać przesianą mąke i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią, aby nie utworzył sie kożuch i odstawić do wystudzenia. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu i cały czas miksować na wolnych obrotach, do momentu powstania jednolitej masy.

Schłodzoną śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan - fixy. Orzechy posiekać na małe kawałki i podpiec na patelni.  Cukier rozpuścić w garnuszku i mieszać, aż sie zrobi karmel. Następnie bardzo szybko wylać na papier do pieczenia i rozsmarować. Po wystudzeniu pokruszyć na małe kawałki. Śmietanę połączyć z orzechami i karmelem.

Na paterze ułożyć blat biszkoptowy, na nim rozsmarować 1/3 kremu budyniowego. Następnie wyłożyć połowę masy ze śmietany. Przykrywamy drugim blatem, lekko docisakmy i powtarzamy czynność z kremami. Przykrywamy trzecim biszkoptem i smarujemy wierzch oraz boki tortu pozostałą częścią kremu.  Dekorujemy górę migdałami a boki orzechami. Ciasto najlepiej smakuje drugiego lub trzeciego dnia po zrobieniu, wiec najlepiej zrobić tort co najmniej jeden dzień przed podaniem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz