Strona główna

niedziela, 8 listopada 2015

TORCIK BEZOWY Z SOSEM MALINOWYM



Składniki:

Beza:
  • 7 białek
  • 300 gram cukru kryształu
  • 1 łyżka octu winnego

Krem:
  • 250 gram serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru

Sos:
  • około 150 gram malin
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:


Z papieru do pieczenia wyciąć dwa krążki o średnicy 24 cm i położyć na dwie blaszki. Piekarnik rozgrzać do 130 stopni C. Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać do białek po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając. Na końcu dodać ocet i miksować jeszcze około 1 minuty. Masę podzielić na dwie częsci i każdą z nich rozłożyć równomiernie na wycięte krążki. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperature do 100 stopni C i suszyć jeszcze 3 godziny. Po upieczeniu beze ostudzic przy otwartym piekarniku. 


Serek mascarpone rozetrzeć. Śmietane ubić razem z cukrem pudrem i dodawać po jedej łyżce do serka, powoli mieszać. Maliny zmiksować razem cukrem. Mase wyłożyć na jeden placek bezy i polać sosem malinowym, nastepnie przykryć drugim plackiem. Można udekorować owocami, cukrem pudrem lub startą czekoladą. Włożyć do lodówki na parę godzin. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz