Składniki:
Beza:
- 7 białek
- 300 gram cukru kryształu
- 1 łyżka octu winnego
Krem:
- 250 gram serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Sos:
- około 150 gram malin
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Z papieru do pieczenia wyciąć dwa krążki o średnicy 24 cm i położyć na dwie blaszki. Piekarnik rozgrzać do 130 stopni C. Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać do białek po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając. Na końcu dodać ocet i miksować jeszcze około 1 minuty. Masę podzielić na dwie częsci i każdą z nich rozłożyć równomiernie na wycięte krążki. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperature do 100 stopni C i suszyć jeszcze 3 godziny. Po upieczeniu beze ostudzic przy otwartym piekarniku.
Serek mascarpone rozetrzeć. Śmietane ubić razem z cukrem pudrem i dodawać po jedej łyżce do serka, powoli mieszać. Maliny zmiksować razem cukrem. Mase wyłożyć na jeden placek bezy i polać sosem malinowym, nastepnie przykryć drugim plackiem. Można udekorować owocami, cukrem pudrem lub startą czekoladą. Włożyć do lodówki na parę godzin. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz