Składniki:
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego 125 ml -kubeczek myjemy i odmierzamy po kolei
- 3 kubeczki mąki tortowej
- 2 kubeczki cukru
- 1 kubeczek oleju roslinnego
oprócz tego:
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1 średnie jabłko
- cukier puder do posypania
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy po 1 łyżce cukru. Gdy białka bedą sztywne i lśniące dodajemy po jednym żółtku. Dalej ubijamy około 2 minuty na wysokich obrotach. Następnie dodajemy jogurt i olej. Chwilke jeszcze miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i pszesiewamy przez sitko. Wsypujemy do masy i delikatnie (najlepiej łyżką) wszystko mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Formę o wymiarach 25 x 20 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do foremki. Jabłko obieramy, kroimy na plasterki i wykładamy na ciasto. Pieczemy około 45 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz