Strona główna

poniedziałek, 16 listopada 2015

PLACEK JOGURTOWY Z JABŁKIEM



 Składniki:
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego 125 ml -kubeczek myjemy i odmierzamy po kolei
  • 3 kubeczki mąki tortowej
  • 2 kubeczki cukru
  • 1 kubeczek oleju roslinnego
oprócz tego:
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 średnie jabłko
  • cukier puder do posypania


Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, następnie  wsypujemy po 1 łyżce cukru. Gdy białka bedą sztywne i lśniące dodajemy po jednym żółtku. Dalej ubijamy około 2 minuty na wysokich obrotach. Następnie dodajemy jogurt i olej. Chwilke jeszcze miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i pszesiewamy przez sitko. Wsypujemy do masy i delikatnie (najlepiej łyżką) wszystko mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Formę o wymiarach 25 x 20 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do foremki. Jabłko obieramy, kroimy na plasterki i wykładamy na ciasto. Pieczemy około 45 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz