Składniki:
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
- 10 jajek
- 250 gram masła
- 300 gram cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka ekstraktu wniliowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyjąć wcześniej, by się ogrzały do temperatury pokojowej. Masło utrzeć z cukrem, aż zrobi się puszyste. Żółtka oddzielić od białek, dodawać po jednym do masła i dalej ucierać. Następnie masę połączyć z twarogiem, mąką i ekstraktem. Na końcu ubić białka na sztywno i delikatnie za pomocą łyżki połączyć z masą twarogową. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę okrągła o średnicy 25 cm wysmarować dokładnie masłem. Wyłożyć masę serową i wstawić do piekarnika. Do małej keksówki lub naczynia żaroodpornego wląć gorącą wodę i wstawić na dno piekrnika. Piec 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączyć. Sernik pozostawić w środku na 20 minut. Następnie uchylić drzwiczki i zostawić na kolejne 20 minut. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć sernik z formy. Polać roztopioną mleczną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz