Strona główna

środa, 2 marca 2016

SERNIK WIEDEŃSKI



Składniki:


  •  1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
  •  10 jajek
  •  250 gram masła
  •  300 gram cukru
  •  3 łyżki mąki pszennej
  •  1 łyżka ekstraktu wniliowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wyjąć wcześniej, by się ogrzały do temperatury pokojowej. Masło utrzeć z cukrem, aż zrobi się puszyste. Żółtka oddzielić od białek, dodawać po jednym do masła i dalej ucierać. Następnie masę połączyć z twarogiem, mąką i ekstraktem. Na końcu ubić białka na sztywno i delikatnie za pomocą łyżki połączyć z masą twarogową. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę okrągła o średnicy 25 cm wysmarować dokładnie masłem. Wyłożyć masę serową i wstawić do piekarnika. Do małej keksówki lub naczynia żaroodpornego wląć gorącą wodę i wstawić na dno piekrnika. Piec 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączyć. Sernik pozostawić w środku na 20 minut. Następnie uchylić drzwiczki i zostawić na kolejne 20 minut. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć sernik z formy. Polać roztopioną mleczną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz