Strona główna

środa, 2 marca 2016

CHATKA BABY JAGI



Składniki:
  • 750 gram zmielonego twarogu
  • 250 gram masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 42 sztuki herbatników
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok z 0,5 cytryny

Polewa:
  • 50 gram masła
  • 3 łyzki cukru pudru
  • 2,5 łyzki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednej łyżce zmielonego twarogu i dalej ucierać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodajemy wanilię i sok z cytryny, a do drugiej kakao. Na folię aluminiową rokładamy herbatki w trzech rzędach po 7 sztuk. Na to wykładamy masą kakaową, zostawiąjąc 3 łyżki masy na następną warstwę. Układamy kolejną warstwę herbatników, a na nie masę waniliową. Na środek położyć pasek z pozostawionej masy kakaowej. Następnie należy złożyć herbatniki za pomocą folii w "trójkąt". Należy wszystko ładnie docisnąć, żeby się razem trzymało. Chatkę wstawić do lodówki i w międzyczasie można przygotować polewę. Masło roztopić. Dodać cukier, kakao i śmietankę. Wszystko ładnie wymieszać do połączenia składników. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody i dodać do polewy. Przystudzoną polewą oblać schłodzoną chatkę. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz