Składniki:
- 750 gram zmielonego twarogu
- 250 gram masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 42 sztuki herbatników
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- sok z 0,5 cytryny
Polewa:
- 50 gram masła
- 3 łyzki cukru pudru
- 2,5 łyzki kakao
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednej łyżce zmielonego twarogu i dalej ucierać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodajemy wanilię i sok z cytryny, a do drugiej kakao. Na folię aluminiową rokładamy herbatki w trzech rzędach po 7 sztuk. Na to wykładamy masą kakaową, zostawiąjąc 3 łyżki masy na następną warstwę. Układamy kolejną warstwę herbatników, a na nie masę waniliową. Na środek położyć pasek z pozostawionej masy kakaowej. Następnie należy złożyć herbatniki za pomocą folii w "trójkąt". Należy wszystko ładnie docisnąć, żeby się razem trzymało. Chatkę wstawić do lodówki i w międzyczasie można przygotować polewę. Masło roztopić. Dodać cukier, kakao i śmietankę. Wszystko ładnie wymieszać do połączenia składników. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody i dodać do polewy. Przystudzoną polewą oblać schłodzoną chatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz