Strona główna

środa, 9 marca 2016

SERNIK ŁACIATY NA SERKACH HOMOGENIZOWANYCH



Składniki na ciasto kakaowe:
  • 2 jajka
  • 0,5 kostki palmy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę serową:
  • 0,5 kostki palmy
  • 3 serki homogenizowane po 200 gram
  • 1 mały serek waniliowy "Danio"
  • 3 całe jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie wbić jajka i dalej mieszać. Wszystkie pozostałe suche składniki wymieszać razem i połączyć z masą maślaną. Ciasto podzielić na dwie część. Jedną część  włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej, a drugą wylepić formę prostokątną o wymiarach 25x35 wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto będzie klejące, aby sobie pomóc można rozcierać ciasto łyżką moczoną  w wodzie. 

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać serki, mąkę ziemniaczaną i wszystko razem wymieszać. Palmę roztopić i po ostudzeniu dodać do masy serowej. Masę wylać na wyłożony wcześniej spód. Odłożoną część wyjąć z lodówki, formować małe kulki i kłaść na masę serową. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C i piec 50 minut. Ciasto posypać cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz