Strona główna

sobota, 26 września 2015

BABKA CYTRYNOWO KOKOSOWA




Składniki:
  • 350 gram mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 100 gram masła
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 100 gram kokosu
  • 1 cytryna

Sposób wykonania:
Masło  roztopić  i odstawić  do wystygnięcia. Żołtka  utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Dodawać po kolei roztopione masło, mleko i olej. Mąkę pszenną wymieszać razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sitko i dodać do masy. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Dodać do ciasta w raz z aromatem waniliowym i kokosem. Na końcu ubić ze szczyptą soli białka na sztywno. Wszystko dokładnie wymieszać ale bardzo powoli. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz