Strona główna

sobota, 26 września 2015

ZIEMNIAKI W MUNDURKACH



Składniki:
  • 3 duże ziemniaki
  • 200 gram wędzonego boczku
  • 250 gram startego sera żółtego
  • około 5 cm białej części pora
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól

Sposób wykonania:
Ziemniaki umyć i wyszorować. Natrzeć olejem, posolić i nożem lekko ponakłówać z każdej strony. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki ułożyć na blaszce i piec około 1,5 godziny w zależności od wielkości ziemniaków. Ja nie zawijałam ziemniaków w folie aluminiową, bez niej mają bardzo chrupiącą skórkę. W miedzy czasie boczek pokroić i podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia wrzucić pokrojony w paski por i smażyć jeszcze na małym ogniu około 5 minut. Ser zetrzeć na tarce. Upieczone ziemniaki wyjąć z piekarnika. Na środku rozciąć wzdłuż i wszeż, zrobić krzyż ale uważać by nie przekroić do końca. Rękami ścisnąć ziemniaki od dołu tak by w miejsu rozcięcia sie otworzyły. Włożyć do środka trochę masełka następnie trochę sera, na to boczek z porem i na wierzch ponownie ser. Można ponownie włożyć na minutę do piekarnika by ser się stopił z góry a można spożywać tak. Do środka możemy wkładać  to na co mamy ochotę. Może być to np. sałatka z tuńczyka, ser feta, fasolka w sosie pomidorowym itd.

Smacznego!










                                            

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz