Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 550 + mąka do podsypania
- 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła do posmarowania
- 0,5 ząbka czosnku
- oregano, tymianek
Sposób wykonania:
Mąkę, sól, sodę oczyszczoną wymieszać razem. Drożdze wraz z jedną łyżeczką cukru zalać trzema łyżkami wody i odstawić na 15 minut. Do suchych składników dodać olej, jogurt naturalny i resztę wody. Na końcu dodać spienione drożdze. Wszystko razem wymieszać i nastepnie przez około 10 minut wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką odstawić na około 4 godziny aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu wyrobić przez około 2 minuty na stolnicy. Można podsypać mąką w razie potrzeby. Następnie podzielić na 6 równych częsci. Uformować kuleczki, przykryć wszystkie ściereczką i poczekać 15 minut. Po tym czasie każdą z nich rozwałkować w kształt łezki. Można też rozciągnąć za pomocą rąk. Piekarnik rozgrzać do największej możliwej temperatury. Na dużą blachę rozłożyć papier do pieczenia i włożyć ją do piekarnika, aby się nagrzała. Można włożyć kamień do pizzy. Wyciągamy blachę i na gorącej układamy chlebki. Mi wchodziły po trzy chlebki. Piec około 5 minut do momentu aż zrobią sie złociste.
W miedzyczasie rozetrzeć masełko. Czosnek przecisąć przez praskę i wymieszać z masełkiem. Doprawić oregano i tymiankiem. Posmarować jeszczę gorące chlebki. Można również podawać na sucho lub z samym masełkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz