Strona główna

piątek, 25 września 2015

CHLEBKI NAAN



Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 550 + mąka do podsypania
  • 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła do posmarowania
  • 0,5 ząbka czosnku
  • oregano, tymianek


Sposób wykonania:
Mąkę, sól, sodę oczyszczoną wymieszać razem. Drożdze wraz z jedną łyżeczką cukru zalać trzema łyżkami wody i odstawić na 15 minut. Do suchych składników dodać olej, jogurt naturalny i resztę wody. Na końcu dodać spienione drożdze. Wszystko razem wymieszać i nastepnie przez około 10 minut wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką odstawić na około 4 godziny aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu wyrobić przez około 2 minuty na stolnicy. Można podsypać mąką w razie potrzeby. Następnie podzielić na 6 równych częsci. Uformować kuleczki, przykryć wszystkie ściereczką i poczekać 15 minut. Po tym czasie  każdą  z nich rozwałkować w kształt łezki. Można też rozciągnąć za pomocą rąk. Piekarnik rozgrzać do największej możliwej temperatury. Na dużą blachę rozłożyć papier do pieczenia i włożyć ją do piekarnika, aby się nagrzała. Można włożyć kamień do pizzy.  Wyciągamy blachę i na gorącej układamy chlebki. Mi wchodziły po trzy chlebki. Piec około 5 minut do momentu aż zrobią sie złociste.


W miedzyczasie rozetrzeć masełko. Czosnek przecisąć przez praskę i wymieszać z masełkiem. Doprawić oregano i tymiankiem. Posmarować jeszczę gorące chlebki. Można również podawać na sucho lub z samym masełkiem. 

 Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz