Strona główna

środa, 2 września 2015

KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 0,5 średniej cebuli 
  • 0,5 szklanki bułki tartej 
  • grzyby suszone
  • przecier pomidorowy 
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • cukier 
  • magi
  • 3 łyżki mąki 
  • olej do smażenia  

Sposób wykonania:

Do mięsa mielonego dodać jajko, bułke tartą i cebule pokrojoną w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i magi. Wszystko ładnie wymieszać. Uformować małe klopsiki, podsmażyć na oleju z obu stron. Wszystko razem z tłuszczem przełożyć do garnka, zalać wodą. Wodę przyprawic solą i pieprzem. Włożyć ziele angielskie i grzyby suszone. Gotować na małym ogniu około 20 min. Sos zagęścić mąką rozrobioną z wodą. Dodać przecier pomidorowy, śmietanę i przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz