Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego
- 1 jajko
- 0,5 średniej cebuli
- 0,5 szklanki bułki tartej
- grzyby suszone
- przecier pomidorowy
- 3 łyżki śmietany 18%
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- cukier
- magi
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Do mięsa mielonego dodać jajko, bułke tartą i cebule pokrojoną w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i magi. Wszystko ładnie wymieszać. Uformować małe klopsiki, podsmażyć na oleju z obu stron. Wszystko razem z tłuszczem przełożyć do garnka, zalać wodą. Wodę przyprawic solą i pieprzem. Włożyć ziele angielskie i grzyby suszone. Gotować na małym ogniu około 20 min. Sos zagęścić mąką rozrobioną z wodą. Dodać przecier pomidorowy, śmietanę i przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz