Strona główna

wtorek, 15 września 2015

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI




Składniki:
  • 125 gram jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 300 gram mąki tortowej
  • 200 gram cukru
  • 125 ml oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka aromatu waniliowego 
  • około 500 gram truskawek
  • kokos do posypania 

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywno, dodawać po kolei żółtka i dalej ubijać. Nastepnie dodać cukier, olej i jogurt. Wszystko wymieszać mikserem na średnich obrotach. Na końcu dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąke i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na prostokątną blaszke wyłożoną papierem do pieczenia. Truskawki pokroić na kawałeczki i rozłożyć na ciasto. Na wierzch posypać kokosem. Ja posypałam kokosem ale można zrobić kruszonkę lub po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Piec w temperaturze 175 stopni około 40 min. Smaczengo!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz