Składniki:
- 125 gram jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 300 gram mąki tortowej
- 200 gram cukru
- 125 ml oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- około 500 gram truskawek
- kokos do posypania
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno, dodawać po kolei żółtka i dalej ubijać. Nastepnie dodać cukier, olej i jogurt. Wszystko wymieszać mikserem na średnich obrotach. Na końcu dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąke i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na prostokątną blaszke wyłożoną papierem do pieczenia. Truskawki pokroić na kawałeczki i rozłożyć na ciasto. Na wierzch posypać kokosem. Ja posypałam kokosem ale można zrobić kruszonkę lub po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Piec w temperaturze 175 stopni około 40 min. Smaczengo!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz