Biszkopt:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier, dalej ubijać. Nastepnie dodać żółtka i olej, jeszcze ubijać. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać do ciasta, dosypać kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem powoli wymieszać. Ciasto wylac do blachy o wymiarach 25x36 cm. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec około 30 min.
Masa:
- 1/2 szklanki mleka
- 250 gram masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 szklanki mleka w proszku
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Masło utrzeć na puszystą masę, powoli dodać ostudzone mleko i mleko w proszku. Upieczony biszkopt przekroić na dwie części przełożyć masą.
Polewa:
- 1 czekolada mleczna
- 6 łyżek mleka
Czekolade i mleko rozpuścić. Lekko przestudzić i polać na ciasto. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz