Strona główna

środa, 2 września 2015

MILKY WAY

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki kakao 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Białka ubić, dodać cukier, dalej ubijać. Nastepnie dodać żółtka i olej, jeszcze ubijać. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać do ciasta, dosypać kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem powoli wymieszać. Ciasto wylac do blachy o wymiarach 25x36 cm. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec około 30 min.

Masa:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 250 gram masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku   

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Masło utrzeć na puszystą masę, powoli dodać ostudzone mleko i mleko w proszku. Upieczony biszkopt przekroić na dwie części przełożyć masą.


Polewa:
  • 1 czekolada mleczna
  • 6 łyżek mleka  

Czekolade i mleko rozpuścić. Lekko przestudzić i polać na ciasto. Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz