- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 250 gram serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Polewa:
- 1 puszka masy krówkowej kajmak
- 150 gram orzechów ziemnych solonych
Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, ubijać aż masa będzie sztywna i świecąca. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać przec sitko i delikatnie za pomocą łyzki wymieszać z masą jajeczną. Przełożyć do prostokątnej blachy wyłożonej papierem. Piec około 30 min w 180 stopniach.
Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodawać partiami serek mascarpone. Wszystko dobrze wymieszać. Na koniec dodać żelatyne rozpuszczoną w gorącej wodzie. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt (można skropić biszkopt wodą z cytryną). Masę krówkową rozetrzeć i wymieszać z orzeszkami ziemnymi. Wyłożyć delikatnie na ciasto. Wstawić do lodówki do schołodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz