Strona główna

sobota, 12 września 2015

BISZKOPTOWY SNICKERS

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 250 gram serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Polewa:
  • 1 puszka masy krówkowej kajmak
  • 150 gram orzechów ziemnych solonych


Sposób wykonania:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, ubijać aż masa będzie sztywna i świecąca. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać przec sitko i delikatnie za pomocą łyzki wymieszać z masą jajeczną. Przełożyć do prostokątnej blachy wyłożonej papierem. Piec około 30 min w 180 stopniach.

Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodawać partiami serek mascarpone. Wszystko dobrze wymieszać. Na koniec dodać żelatyne rozpuszczoną w gorącej wodzie. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt (można skropić biszkopt wodą z cytryną). Masę krówkową rozetrzeć i wymieszać z orzeszkami ziemnymi. Wyłożyć delikatnie na ciasto. Wstawić do lodówki do schołodzenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz