Strona główna

środa, 2 września 2015

CIASTO MARCHEWKOWE


Składniki na ciasto:
  • 250 gram mąki
  • 250 gram cukru brązowego
  • 50 gram kokosu
  • 50 gram posiekanych orzechów włoskich (odłożyć trochę do dekoracji)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju
  • 250 gram startej na małych oczkach marchewki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej


Krem:
  • 50 gram masła
  • 180 gram cukru pudru
  • 125 gram serka (np. philadelphia)

Sposób wykonania:
Wszystkie suche składniki wymieszać. Jajka roztrzepać i połączyć z olejem. Suche składniki wymieszać z mokrymi, na końcu dodać startą marchewkę. Ciasto wyłożyć do okrągłej formy wysmarowanej masłem i obsypanej maką. Piec 45 minut w 180 stopniach C.

Masło rozetrzeć z cukrem pudrem i połączyć z serkiem. Upieczone ciasto przekroic na pół. Pierwszą część posmarować połową kremu, przykryć drugą. Resztę kremu wyłożyc na górę i obsypać posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki, aby zgęstniał krem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz