Składniki na ciasto:
- 250 gram mąki
- 250 gram cukru brązowego
- 50 gram kokosu
- 50 gram posiekanych orzechów włoskich (odłożyć trochę do dekoracji)
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 4 jajka
- 200 ml oleju
- 250 gram startej na małych oczkach marchewki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
- 50 gram masła
- 180 gram cukru pudru
- 125 gram serka (np. philadelphia)
Sposób wykonania:
Wszystkie suche składniki wymieszać. Jajka roztrzepać i połączyć z olejem. Suche składniki wymieszać z mokrymi, na końcu dodać startą marchewkę. Ciasto wyłożyć do okrągłej formy wysmarowanej masłem i obsypanej maką. Piec 45 minut w 180 stopniach C.
Masło rozetrzeć z cukrem pudrem i połączyć z serkiem. Upieczone ciasto przekroic na pół. Pierwszą część posmarować połową kremu, przykryć drugą. Resztę kremu wyłożyc na górę i obsypać posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki, aby zgęstniał krem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz