Strona główna

środa, 2 września 2015

TARTA CYTRYNOWA


Ciasto kruche:
  • 250 gram mąki pszennej
  • 125 gram masła
  • 90 gram cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Masa:
  • 5 jajek
  • 140 gram cukru
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 100 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
Beza:
  • 4 białka
  • 170 gram cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść dość szybko i uformować kulkę ( jeśli ciasto nie chce się skleić, można dodać 1 łyżkę śmietany 12 %). Ciasto zawinąć w folie spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremke do tarty lub okrągłej blaszki. Wstaw ponownie do lodówki na 15 min. Po tym czasie ciasto nakłuj widelcem i przykryj papierem do pieczenia. Włóż do środka coś ciężkiego np. fasole. Piecz tak ciasto przez 15 minut w 180 stopniach, potem wyjmij obciążenie i piecz jeszcze 10 minut.

Wszystkie składniki na mase wymieszaj i wylej na podpieczony spód. Włóż z powrotem  do piekarnika. Zmniejsz temperature do 150 stopni i piecz około 40 minut.

Białka do bezy ubij na sztywno, nastepnie dodawaj partiami cukier. Gdy masa bedzie lśniąca, dodaj mąke i wymieszaj. Wyłóż na wierzch jeszcze ciepłej tarty. Piecz w temperaturze 160 stopni prze 30 min. Podawaj po schłodzeniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz