Strona główna

środa, 2 września 2015

TIRAMISU


Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyzka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijac. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek. Obie mąki przesiać i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Na koniec wlać łyżke oleju. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Biszkopt piec 30 min w 180 stopniach.

Masa kawowa:
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki curku
  • 0,5 szklanki whisky lub innego alkoholu
  • szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 300 g biszkptów
  • 2 łyżeczki żelatyny wg przepisu na opakowaniu 

Żołtka ubijamy z cukrem i wlewamy 1/4 szklanki whisky. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, następnie miskę stawiamy na garnku i gotujemy masę na parze aż zgęstnieje. Ubijamy śmietanę na sztywno. W drugiej misce mieszamy serek mascarpone do uzyskania gładkiej konsystencji. Serek dodajemy do żółtek i mieszamy, a następnie dodajemy śmietanę. Na koniec dodajemy żelatyne. Połowę masy wykładamy na biszkopt, na to kładziemy biszkopty zamoczone w kawie z rasztą whisky. Wylewamy resztę masy i dekorujemy startą czekoladą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz