- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1 łyzka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijac. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek. Obie mąki przesiać i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Na koniec wlać łyżke oleju. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Biszkopt piec 30 min w 180 stopniach.
Masa kawowa:
- 0,5 litra śmietany 30%
- 500 g serka mascarpone
- 5 żółtek
- 0,5 szklanki curku
- 0,5 szklanki whisky lub innego alkoholu
- szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej
- 300 g biszkptów
- 2 łyżeczki żelatyny wg przepisu na opakowaniu
Żołtka ubijamy z cukrem i wlewamy 1/4 szklanki whisky. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, następnie miskę stawiamy na garnku i gotujemy masę na parze aż zgęstnieje. Ubijamy śmietanę na sztywno. W drugiej misce mieszamy serek mascarpone do uzyskania gładkiej konsystencji. Serek dodajemy do żółtek i mieszamy, a następnie dodajemy śmietanę. Na koniec dodajemy żelatyne. Połowę masy wykładamy na biszkopt, na to kładziemy biszkopty zamoczone w kawie z rasztą whisky. Wylewamy resztę masy i dekorujemy startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz