Strona główna

środa, 2 września 2015

PĄCZKI DOMOWE


Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 30 g drożdży w proszku 
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 litra mleka 
  • 10 żółtek
  • 10 dag masła 
  • 3 łyżki octu 
  • szczypta soli 
  • 1,5 litra oleju
  •  dżem truskawkowy lub budyń waniliowy

Sposób wykonania:

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąke, drożdże, szczypte soli, ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone masło i ocet. Jeszcze troche wyrobić. Odstawić na około 40 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stół opruszyć mąką, urywamy kawałek ciasta, rozklepujemy na dłoni, nakładamy troche dżemu i sklejamy tworząc kuleczkę. Odkładamy aż pączki troche podrosną. W tym czasie  rozgrzewamy olej. Pieczemy pączki około 3 min z każdej strony. Wyjmujemy na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu. Polewamy lukrem lub posypujemy cukrem puderm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz