- 1 kg mąki pszennej
- 30 g drożdży w proszku
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 litra mleka
- 10 żółtek
- 10 dag masła
- 3 łyżki octu
- szczypta soli
- 1,5 litra oleju
- dżem truskawkowy lub budyń waniliowy
Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąke, drożdże, szczypte soli, ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone masło i ocet. Jeszcze troche wyrobić. Odstawić na około 40 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stół opruszyć mąką, urywamy kawałek ciasta, rozklepujemy na dłoni, nakładamy troche dżemu i sklejamy tworząc kuleczkę. Odkładamy aż pączki troche podrosną. W tym czasie rozgrzewamy olej. Pieczemy pączki około 3 min z każdej strony. Wyjmujemy na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu. Polewamy lukrem lub posypujemy cukrem puderm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz