Składniki na spód:
- 250 gram herbatników
- 90 gram rozpuszczonego masła
- 100 gram orzechów włoskich
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
- 500 gram masy kajmakowej (350g do masy serowej, 150g do polewy)
- 100 gram cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 5 jajek
- 200 gram śmietany kremówki 30%
- łyżkę mleka i łyżkę masła do polewy
Przygotowanie:
SPÓD: Formę o wymiarach 20x30 cm posmarować lekko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka zmielić, orzechy posiekać i wszystko połączyć z rozpuszczonym masłem. Wysypać na przygotowaną formę, lekko ubić i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
MASA SEROWA: Do zmielonego twarogu dodać 350 gram masy kajmakowej. Wsypać cukier, cukier waniliowy i mąkę. Następnie wbijać po jednym jajku i po każdym masę dobrze wymieszać. Na końcu wlewać powoli śmietanę i mieszać do połączenia składników. Masę serową wylać na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec jeszcze prze 1,5 godziny. Wyłączyć piekarnik i ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
POLEWA: Resztę masy kajmakowej zagotować, dodać łyżkę mleka i łyżkę masła. Mieszać, aż stanie sie płynna i nie będzie grudek. Wylać polewę na ostudzony sernik. Migdały uprażyć na patelni, aż nabiorą złotego koloru i posypać na ciasto. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz