Składniki na ciasto kruche (12 tartaletek):
- 300 gram mąki tortowej
- 200 gram masła
- 100 gram cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 100 gram masła
- 0,5 szklanki cukru kryształu
- 400 gram mleka skondensowanego słodzonego
- 1/3 szklanki mleka
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 banany
- 3 kostki czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i schłodzone masło, pokrojone na małe kawałeczki. Wszystko mieszamy za pomocą rąk. Gdy powstaną grudki, tak jak do kruszonki, dodajemy cukier puder i żółtka. Ciasto szybko zagniatamy do połącznia składników. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki na 2 godziny. W miedzyczasie przygotowujemy foremki, smarując je cienko masłem i posypując lekko mąką. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2 - 3 mm. Ciasto nawijamy na wałek i kładziemy na ułożone obok siebie foremki. Delikatnie dociskamy wałkiem, aby usunąć nadmiar ciasta z brzegów foremek. Ciasto dociskamy palcami w każdej foremce i nakłówamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 12 minut. W tym czasie przygotowujemy toffi. Na patelnie wsypujemu cukier i dodajemy masło. Gdy składniki się rozpuszczą, wlewamy mleko skondensowane. Cały czas mieszamy, aż masa zrobi sie gęsta i brązowa. Trwa to około 5 miut. Po zdjęciu z ognia odstawiamy na chwilkę do ostudzenia i następnie wlewamy mleko. Mieszamy, aż znikną grudki i masa będzie bardziej płynna. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Banany kroimy na plasterki. Na wystudzone babeczki nakładamy około 2 łyżki toffii, następnie banan i przykrywamy śmietaną. Dekorujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz