Strona główna

środa, 11 maja 2016

TARTALETKI BANOFFEE PIE



  Składniki na ciasto kruche (12 tartaletek):
  •  300 gram mąki tortowej
  •  200 gram masła
  •  100 gram cukru pudru
  •  2 żółtka 
  •  szczypta soli

 Składniki na nadzienie:
  • 100 gram masła
  • 0,5 szklanki cukru kryształu
  • 400 gram mleka skondensowanego słodzonego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 banany
  • 3 kostki czekolady gorzkiej 


Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i schłodzone masło, pokrojone na małe kawałeczki. Wszystko mieszamy za pomocą rąk. Gdy powstaną grudki, tak jak do kruszonki, dodajemy cukier puder i żółtka. Ciasto szybko zagniatamy do połącznia składników. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki na 2 godziny. W miedzyczasie przygotowujemy foremki, smarując je cienko masłem i posypując lekko mąką. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2 - 3 mm. Ciasto nawijamy na wałek i kładziemy  na ułożone obok siebie foremki. Delikatnie dociskamy wałkiem, aby usunąć nadmiar ciasta z brzegów foremek. Ciasto dociskamy palcami w każdej foremce i nakłówamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 12 minut. W tym czasie przygotowujemy toffi. Na patelnie wsypujemu cukier i dodajemy masło. Gdy składniki się rozpuszczą, wlewamy mleko skondensowane. Cały czas mieszamy, aż masa zrobi sie gęsta i brązowa. Trwa to około 5 miut. Po zdjęciu z ognia odstawiamy na chwilkę do ostudzenia i następnie wlewamy mleko. Mieszamy, aż znikną grudki i masa będzie bardziej płynna. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Banany kroimy na plasterki. Na wystudzone babeczki nakładamy około 2 łyżki toffii, następnie banan i przykrywamy śmietaną. Dekorujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz