Strona główna

niedziela, 15 maja 2016

MUFFINKI Z RABARBAREM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ


Składniki na 12 sztuk:
  • 300 gram mąki pszennej
  • 120 gram cukru + 2 łyżki do rabarbaru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 150 ml oleju
  • 180 gram jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 300 gram rabarbaru

Składniki na kruszonkę:
  • 2 łyżki miekkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kokosu 

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. 
Rabarbar kroimy na małe kawałeczki, zasypujemy dwoma łyżkami cukru i odstawiamy. Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy i odstawiamy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy olej, śmietankę, jogurt naturalny i ekstrakt waniliowy. Można zamiast śmietanki dodać wiecej jogurtu lub mleko. Gdy wszystkie mokre składniki się połączą, wsypujemy suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką tylko do połączenia składników. Na koniec łączymy ciasto z rabarbarem. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i łączymy dłońmi, aż powstaną grudki. Muffinki posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C przez 25 minut. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz