Strona główna

niedziela, 17 lipca 2016

TORCIK CYTRYNOWY Z TWAROGIEM


Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli


Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Wsypujemy powoli cukier i dalej ubijamy, aż białka będą lśniące. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po każdymy ubijamy dokładnie masę. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy przez sitko i partiami wsypujemy do masy jajecznej. Wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki. Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 280 stopni C 25 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika biszkopt zrzucamy na podłogę z wysokości około 50 cm. Odstawiamy do ostudzenia.


Składniki na masę cytrynową:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 gram twarogu tłustego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka wody
  • sok z 0,5 cytryny
  • 4 kostki białej czekolady do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody, odstawiamy do ostudzenia. W międzyczasie ubijamy śmietankę z 1 łyżką cukru. Gdy galaretka się lekko ostudzi przelewamy do ubitej śmietanki. Mieszamy, aż sie wszystko połączy. Następnie twaróg kruszymy na kawałki i wrzucamy do śmietanki. Delikanie mieszamy. Wstawiamy na około 30 minut do lodówki, aby masa lekko zgęstniała. Biszkopt przekrawamy na pół. Sok wyciśniety z połowy cytryny mieszamy z 2 łyżkami ciepłej wody, skrapiamy nim pierwszy blat i kładziemy połowę masy cytrynowej. Przykrywamy drugim biszkoptem, skrapiamy i wykładamy resztę masy cytrynowej. Smarujemy torcik na około, przyozdabiamy startą białą czekoladą i cytryną.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz