Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Wsypujemy powoli cukier i dalej ubijamy, aż białka będą lśniące. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po każdymy ubijamy dokładnie masę. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy przez sitko i partiami wsypujemy do masy jajecznej. Wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki. Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 280 stopni C 25 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika biszkopt zrzucamy na podłogę z wysokości około 50 cm. Odstawiamy do ostudzenia.
Składniki na masę cytrynową:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 gram twarogu tłustego
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka wody
- sok z 0,5 cytryny
- 4 kostki białej czekolady do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody, odstawiamy do ostudzenia. W międzyczasie ubijamy śmietankę z 1 łyżką cukru. Gdy galaretka się lekko ostudzi przelewamy do ubitej śmietanki. Mieszamy, aż sie wszystko połączy. Następnie twaróg kruszymy na kawałki i wrzucamy do śmietanki. Delikanie mieszamy. Wstawiamy na około 30 minut do lodówki, aby masa lekko zgęstniała. Biszkopt przekrawamy na pół. Sok wyciśniety z połowy cytryny mieszamy z 2 łyżkami ciepłej wody, skrapiamy nim pierwszy blat i kładziemy połowę masy cytrynowej. Przykrywamy drugim biszkoptem, skrapiamy i wykładamy resztę masy cytrynowej. Smarujemy torcik na około, przyozdabiamy startą białą czekoladą i cytryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz