Strona główna

czwartek, 25 sierpnia 2016

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ


 Składniki:
  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 margaryny/masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 150 gram drożdży
  • marmolada truskawkowa

Przygotowanie:

Margarynę kroimy na małe kawałki, jajka roztrzepujemy, drożdże mieszamy z cukrem. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy  ręcznie około 10 minut. Ciasto zawijamy w czysty kuchenny ręcznik i wrzucamy do wiaderka lub dużej miski z zimną wodą, tak by się całe zanurzyło. Odstawiamy na 30 minut. Nastepnie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy  z wody i wykładamy na blat posypanym mąką. Wyrabiamy chwilę ręcznie tak, aby sie nie kleiło do rąk. Dzielimy na 6 równych części. Ciasto wałkujemy na okrągły placek o grubości 2 mm. Każdy placek kroimy na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie od szerszej strony układamy łyżeczkę marmolady. Zwijamy od szerszego końca formując rogaliki. Układamy na blaszce i pieczemy 15 minut. Rogaliki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz