- 1 kg mąki tortowej
- 2 margaryny/masła
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
- 150 gram drożdży
- marmolada truskawkowa
Margarynę kroimy na małe kawałki, jajka roztrzepujemy, drożdże mieszamy z cukrem. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ręcznie około 10 minut. Ciasto zawijamy w czysty kuchenny ręcznik i wrzucamy do wiaderka lub dużej miski z zimną wodą, tak by się całe zanurzyło. Odstawiamy na 30 minut. Nastepnie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z wody i wykładamy na blat posypanym mąką. Wyrabiamy chwilę ręcznie tak, aby sie nie kleiło do rąk. Dzielimy na 6 równych części. Ciasto wałkujemy na okrągły placek o grubości 2 mm. Każdy placek kroimy na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie od szerszej strony układamy łyżeczkę marmolady. Zwijamy od szerszego końca formując rogaliki. Układamy na blaszce i pieczemy 15 minut. Rogaliki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz