Składniki na ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 250 gram zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek (białka zostawić do bezy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i roztrzepane żółtka. Zagniatamy ręcznie do połączenia składników w jednolite ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Jedną zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. W miedzyczasie fromę do pieczenia o wymiarach 25x40 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Drugą część ciasta kruchego rozwałkowujemy do wymiarów formy, zawijamy delikatnie na wałek i przekładamy do formy. Można delikatnie podsypać mąką, żeby sie nie kleiło. Ciasto nakłówamy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 1 kilogram twarogu trzykrotnie zmielonego
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 125 gram masła
- 3 całe jajka
- 1 szklanka cukru
Ponadto:
- 1 duża puszka brzoskiwiń
- 5 białek
- 3/4 szklaki cukru kryształu
Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku. Po każdym dobrze mieszamy masę. Następnie dodajemy twaróg i na końcu budyń waniliowy. Mieszamy tylko do połączenia składników. Masę serową przekładamy na przygotowany wcześniej spód. Brzoskwinie przekładamy na sitko, po odsączeniu syropu kroimy na małe kawałeczki i rozkładamy na masie serowej. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż białka będą lśniące. Rozkładamy na ciasto, tak aby zakryć wszystkie brzoskwinie. Drugą część kruchego ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce. Rozsypać równomiernie na wierzch ciasta. Piec w 180ºC około godziny. Sernik ostudzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz