Strona główna

sobota, 3 września 2016

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI



 Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 250 gram zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek (białka zostawić do bezy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i roztrzepane żółtka. Zagniatamy ręcznie do połączenia składników w jednolite ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Jedną zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. W miedzyczasie fromę do pieczenia o wymiarach 25x40 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Drugą część ciasta kruchego rozwałkowujemy do wymiarów formy, zawijamy delikatnie na wałek i przekładamy do formy. Można delikatnie podsypać mąką, żeby sie nie kleiło. Ciasto nakłówamy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


Składniki na masę serową:

  • 1 kilogram twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 125 gram masła
  • 3 całe jajka
  • 1 szklanka cukru 

Ponadto:
  • 1 duża puszka brzoskiwiń
  • 5 białek
  • 3/4 szklaki cukru kryształu


Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku. Po każdym dobrze mieszamy masę. Następnie dodajemy twaróg i na końcu budyń waniliowy. Mieszamy tylko do połączenia składników. Masę serową przekładamy na przygotowany wcześniej spód. Brzoskwinie przekładamy na sitko, po odsączeniu syropu kroimy na małe kawałeczki i rozkładamy na masie serowej. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż białka będą lśniące. Rozkładamy na ciasto, tak aby zakryć wszystkie brzoskwinie. Drugą część kruchego ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce. Rozsypać równomiernie na wierzch ciasta. Piec w 180ºC około godziny. Sernik ostudzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Najlepiej smakuje następnego dnia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz