Strona główna

poniedziałek, 19 września 2016

BABKA CZEKOLADOWA



Składniki:

  • 225 gram miękkiego masła
  • 200 gram cukru kryształu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 220 gram mąki tortowej
  • 50 gram kakao
  • 4 jajka
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


     Polewa:

  • 100 ml mleka
  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 20 gram cukru 
  • 1 łyżka masła


Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Następnie wbijamy po jednym  jajku, po każdym dobrze mieszamy masę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem i przesiewamy przez sitko. Wsypujemy do masy i mieszamy. Na końcu dodajemy wodę. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Formę do babki dobrze smarujemy masłem i opruszamy kaszką manną lub bułką tartą. Ciasto przekładamy do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy 45 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy babkę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach 5 minut . Po tym czasie wyjmujemy babkę z foremki i pozostawiamy do ostudzenia. 

Wszystkie składniki do polewy wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy, aż się wszystko rozpuści. Gdy polewa będzie gładka i lśniąca, ozdabiamy babkę. 

Smaczego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz