Składniki:
- 225 gram miękkiego masła
- 200 gram cukru kryształu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 220 gram mąki tortowej
- 50 gram kakao
- 4 jajka
- 4 łyżki gorącej wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 100 ml mleka
- 100 gram gorzkiej czekolady
- 20 gram cukru
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Następnie wbijamy po jednym jajku, po każdym dobrze mieszamy masę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem i przesiewamy przez sitko. Wsypujemy do masy i mieszamy. Na końcu dodajemy wodę. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Formę do babki dobrze smarujemy masłem i opruszamy kaszką manną lub bułką tartą. Ciasto przekładamy do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy 45 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy babkę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach 5 minut . Po tym czasie wyjmujemy babkę z foremki i pozostawiamy do ostudzenia.
Wszystkie składniki do polewy wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy, aż się wszystko rozpuści. Gdy polewa będzie gładka i lśniąca, ozdabiamy babkę.
Smaczego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz