Strona główna

sobota, 10 września 2016

KOKOSANKI


Składniki:
  • 2 białka
  • 200 gram wiórków kokosowych
  • 50 gram masła
  • 100 gram cukru kryształu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli


Przygotowanie:
Masło podgrzewamy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i mieszamy dokładnie z kokosem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy do masy kokosowej i mieszamy delikatnie łyżką. Prostokątną formę do ciasta smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki do lodów formujemy kuleczki. Wykładamy na przygotowaną blachę w odstępach około 3 cm. Z podanych składników wychodzi 13 kokosanek. Pieczemy około 15 minut w 180°C.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz