Składniki:
- 225 gram masła
- 200 gram cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 275 gram mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki ciepłego mleka
- skórka otarta z 2 cytryn
Dodatkowo:
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 100 gram cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystej i jasnej masy. Następnie wbijamy po jednym jajku i po każdym dobrze mieszamy masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko . Dodajemy do masy wraz z mlekiem i skórką z cytryny. Mieszamy tylko do połączenia składników. Dużą formę keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy 40 minut w 160ºC.
Sok z cytryny mieszamy z cukrem. Po wyjęciu ciasta z piekarnika dziurkujemy je patyczkiem do szaszłyków. Do dziurek wlewamy przygotowany wcześniej sok cytynowy. Powtarzamy czynność dwa razy. Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z foremki i jest gotowe do krojenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz