- 200 gram masła
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
Ponadto:
- 1 kilogram jabłek
- 5 łyżek cukru kryształu
- 0,5 łyżki cynamonu
- 1 jajko do posmarowania
Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy proszek do pieczenia i cukier puder. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy masło i siekamy nożem na małe kawałeczki. Na koniec dodajemy żółtka. Ciasto zagniatamy ręcznie do połączenia składników. Następnie dzielimy na dwie części. Okrągłą formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy kaszką manną lub mąką. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na wymiar formy. Wykładamy nim dno i boki na wysokość 2 cm, dociskając do formy. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnuszka i podpiekamy na małym ogniu około 10 minut, aż jabłka troszkę zmiękną. Następnie wsypujemy cukier, cynamon i mieszamy. Odstawiamy do wysudzenia. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 2 mm i kroimy nożem małe paseczki o szerokości 1 cm. Wystudzone jabłka przekładamy na przygotowany wcześniej spód. Na górę układamy paseczki, tworząc kratkę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 45 minut. Można podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Smaczego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz