Składniki:
- 500 gram serka mascarpone
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy, wystudzonej
- 5 łyżek likieru amaretto
- 200 gram podłużnych biszkoptów (lady fingers)
- kakao do opruszenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Kawę zaparzamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie przelewamy do miseczki, w której będziemy moczyć biszkopty. Kawę mieszamy z likierem amaretto.
Jajka dokładnie myjemy i sparzamy wrzącą wodą. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej. Delikatnie za pomocą łyżki mieszamy. Biszkopty zanurzamy w kawie z amaretto i wykładamy w naczyniu lub foremce o wymiarach 20x25cm lub podobnej. Połowę masy serowej wykładamy na biszopty. Wyrównujemy i następnie układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i resztę masy serowej. Tiramisu wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem posypujemy obficie kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz