Składniki na spód:
- 250 gram herbatników
- 3 łyżki roztopionego masła
Składniki na masę serową:
- 500 gram twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego
- 500 gram serka mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru kryształu
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 5 całych jajek i 2 żółtka
- 1/3 szklanki śmietany 30%
Na górę:
- 250 ml śmietany kwaśnej 18%
- 3 łyżki cukru kryształu
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciastka mielimy i mieszamy z roztopionym masłem. Następnie wykładamy na okrągła formę, wysmarowaną wcześniej masłem i wysypaną bułką tartą. Ciastka wklepujemy w dno formy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Zmielony twaróg, serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną, cukier i ekstrakt waniliowy mieszamy, aż masa będzie jednolita. Następnie wbijamy po jednym jajku i po każdym dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę. Masę wylewamy na spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 ºC. Po 15 minutach od włożenia sernika, zmniejszamy temperaturę do 120ºC i pieczemy przez 60 minut. Śmietanę kwaśną mieszamy z cukrem i wykładamy delikatnie na upieczony sernik. Wstawiamy jeszcze raz do piekarnika na 15 minut. Sernik schładzamy w lodówce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz