Strona główna

wtorek, 27 grudnia 2016

SERNIK WANILIOWY NA HERBATNIKACH


Składniki na spód:
  • 250 gram herbatników
  • 3 łyżki roztopionego masła


Składniki na masę serową:
  • 500 gram twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego
  • 500 gram serka mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2 łyżeczki ekstraktu  z wanilii
  • 5 całych jajek i 2 żółtka
  • 1/3 szklanki śmietany 30%


Na górę:
  • 250 ml śmietany kwaśnej 18%
  • 3 łyżki cukru kryształu

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciastka mielimy i mieszamy z roztopionym masłem. Następnie wykładamy na okrągła formę, wysmarowaną wcześniej masłem i wysypaną bułką tartą. Ciastka wklepujemy w dno formy i wstawiamy na 30 minut do lodówki. 
Zmielony twaróg, serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną, cukier i ekstrakt waniliowy mieszamy, aż masa będzie jednolita. Następnie wbijamy po jednym jajku i po każdym dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy  śmietanę. Masę wylewamy na spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 ºC. Po 15 minutach od włożenia sernika, zmniejszamy temperaturę do 120ºC i pieczemy przez 60 minut. Śmietanę kwaśną mieszamy z cukrem i wykładamy delikatnie na upieczony sernik. Wstawiamy jeszcze raz do piekarnika na 15 minut. Sernik schładzamy w lodówce. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz