Strona główna

wtorek, 3 maja 2016

CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI PRAŻONYMI






Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 50 gram drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 400 gram jabłek prażonych


Składniki na kruszonkę:

  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6 łyżek mąki tortowej


Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Drożdże wymieszać z 3 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Pod przykryciem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Jeśli używamy drożdży suchych nie musimy wykonywać rozczynu, poprostu pomijamy ten etap.
Do miski  przesiać mąkę, następnie dodać szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, mleko, jajka i zaczyn z drożdży. Wyrabiać ciasto najlepiej ręcznie około 5 minut. Następnie wlać olej i dalej wyrabiać kolejne 5 minut. Ciasto będzie dosyć klejące, ale takie ma być. Gotowe ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem na 2 godziny. Formę o wymiarach 20x30 cm posmarować lekko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch (można pomóc sobie mocząc łyżkę w wodzie) i wykładamy prażone jabłka lub inne owoce.  Wszystkie składniki na kurosznkę rozdrabniamy miedzy palcami, aż powstaną grudki i posypujemy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut.






1 komentarz:

  1. Upiekłam.Ciasto pulchniutkie, bardzo smaczne.Dziękuję za rewelacyjny przepis:)

    OdpowiedzUsuń